A może jesteście w tej grupie szczęśliwców co pojadą "na gotowe"?
Szczerze? też bym tak kiedyś chciała:))))
Wpadłam podrzucić Wam ciekawy przepis na śledzika świątecznego.Myślę,że wiele z Was już go zna,ale dla tych co nie znają,albo się boją podpowiem jak prosto zrobić ciekawą roladę:))
A uszka?już poklejone czy jeszcze klejenie przed Wami?
U mnie chwilowo takie uszka i pierogi:)))
Uszek spory i do barszczu raczej się nie nada:)))
No i te pierogi!oczy mają:)))
To tyle dla żartu,a teraz na serio.
Na pewno spotkałyście się z roladą z buraków ze śledziami:)
I wygląda i smakuje a jest mega prosta do zrobienia.
Potrzebujemy 4 nieduże buraki ugotowane najlepiej w łupinkach bo zachowają kolor.Po obraniu zetrzeć je na tarce i odsączyć z płynu.Do tak przygotowanych buraków dodać 4 żółtka,sól,pieprz i kminek do smaku i razem można to jeszcze zmiksować.Teraz ubijamy pianę z białek na sztywno.Do ubitej piany wsypujemy 2 łyżki mąki ,ale nie jest to konieczne.Mąka najlepiej ziemniaczana.Teraz dodajemy buraki i delikatnie wmieszamy je do piany.Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia(koniecznie)można go lekko natłuścić wtedy rolada lepiej zejdzie.Rozkładamy na papierze prostokąt z masy buraczanej i pieczemy w 180 st ok 15-20 min(czas pieczenia zależy od piekarnika,przy czym ten musi być dobrze nagrzany przed włożeniem ciasta)Po wyjęciu zwijamy roladę razem z papierem i pozwalamy jej ostygnąć.
Przygotowujemy farsz:serek typu almette,do niego dodajemy parę ogórków marynowanych pokrojonych w kostkę,ulubioną zieleninę,u mnie koperek i mieszamy.Jeśli serek jest za gęsty można dodać łyżkę jogurtu,ale almette jest idealny.
Ostudzoną roladę zdejmujemy z papieru,wykładamy na całość serek i paski śledzi przy samym brzegu.Najlepiej wiejskie już gotowe,przekroić wzdłuż i ułożyć.Teraz od brzegu gdzie jest śledź zaczynamy zwijanie.Nie przejmujcie się jeśli trochę pęknie,można to ładnie ułożyć rękami.Zawinąć roladę w papier po pieczeniu i schłodzić w lodówce,najlepiej całą noc:))
Proste?proste:)))
W taki sam sposób można zrobić roladę marchewkową:)
Można użyć gotowanych marchewek albo zetrzeć świeże na tarce i lekko poddusić,tak żeby straciły smak surowizny:))a potem farsz taki sam jak do buraków,albo można włożyć szynkę,co kto lubi:))
I jeszcze podam Wam przepis na pasztet z brokułów i jajek.
Należy ugotować co najmniej 5 jajek na twardo i tyle samo mieć surowych.Brokuł też trzeba ugotować aldente, a następnie drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo również posiekać,Wymieszać brokuł z jajkami i doprawić solą,pieprzem i ulubioną przyprawą.Moja ulubiona to czubrica zielona.Teraz pozostałe jajka rozbełtać z 4 łyżkami śmietany.Zalać tym brokuły z jajkami i przelać do foremki.Piec 180 st około 40 min.
No to jak?idziemy lepić pierogi?
A może jeszcze czas:)wszak dwa tygodnie to sporo czasu:))
Pozdrawiam Was cieplutko:)))
Dziękuję za każde miłe słowo jakie tu zostawiacie:)))
Rewelacyjne jest to uszko i pierogi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńFajny przepisać na pasztet :) chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńpolecam:)lubię takie proste przepisy:)
UsuńBożenko! Te Twoje pierogi i Uszko są Przecudne, Przepisy są wspaniałe , Lidzia bardzo chwaliła roladę z buraków , muszę ją spróbować - Pozdrawiam Cieplutko
OdpowiedzUsuńpolecam Krysiu:)jest prosta do wykonania:))
UsuńOjejciu to jest ta przepyszna roladka, mniamciu mniamciu, do dziś czuję jej wspaniały smak w ustach, a jak mi żal było gdy już się skończyła... Jeszcze raz Bożenko wielkie dzięki za uraczenie nas tymi pysznościami :)
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie Lideczko:))))a czytam,że może mama zrobi,to będziesz jadła w święta:))))buziaczki
UsuńZ tej całej ekscytacji zapomniałam wczoraj napisać że masz ekstra pierożki :) Czasem sama się śmieję mówiąc na przykład, że zobacz jak to ciasteczko na mnie patrzy... teraz wiem, że jedzenie na prawdę ma oczy hi hi :)
UsuńKocham Cię za takie przepisy. Rolada będzie na bank na święta, a pasztet jeszcze wcześniej.
OdpowiedzUsuńjak miło:)))też Cię kocham:)
UsuńBożenko, podrzuć jeszcze coś ciekawego, bo te przepisy na pewno zagoszczą na wigilijnym stole
UsuńKochana:)u mnie święta raczej tradycyjnie,karp,barszcz,uszka,sałatka,śledziki:)tradycja:))dla gości dodatkowo rolada i słodycze:)))ciasta, pierniki,banalnie:)))
UsuńJa uwielbiam Twoje ciekawostki i często z nich korzystam.
UsuńOryginalne przepisy zaproponowałaś. Różne od tego, co tradycyjnie podajemy na stołach.
OdpowiedzUsuńw sumie to i buraki i śledzie są na wigilijnym stole:)))
Usuńależ pogotowałaś Bożenko:)
OdpowiedzUsuńśliczne pierożki zwłaszcza na tej niebieskiej porcelanie:)
zwłaszcza ta niebieska porcelana:))))
UsuńSzydełkowce SUPER!!! Ja już jedne pierniczki upiekłam, a na drugie ciasto wczoraj zrobiłam i czeka w lodówce :)
OdpowiedzUsuńmoje ciasto jeszcze dojrzewa,ale to dlatego,że jakoś nie mogę się zabrać za ich pieczenie:)))
UsuńJeszcze czas...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta rolada:-)
Pierożki na słodko:-)
na słodko:))))
UsuńDzięki Bożenko za przepisy , aż mi ślinka cieknie. Pierogi są boskie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
proszę bardzo:))jak tylko się przyda:))
UsuńIle przepisów na smakołyki..., a pierogi nawet lekkostrawne:) - śliczniutkie.:) Pozdrawiam Bożenko.:)
OdpowiedzUsuńno a jakże:))tylko lekkie:)))
UsuńYour blog was absolutely fantastic!
OdpowiedzUsuńGreat deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents thanks for sharing.
หนังใหม่
thank you:)
UsuńAle z Ciebie super kuchara, w każdym calu.
OdpowiedzUsuńraczej poszukiwacz:)))
UsuńBożenko, jak zobaczyłam Twojego uszka i pierożki to oniemiałam! Dawno nie widziałam czegoś równie oryginalnego, fajnego i ładnego! Rewelacja! W tym roku wigilia u mnie, ale moja mama mnie trochę wspomoże w przygotowaniach. Niedawno natknęłam się też na przepis na roladę buraczano-śledziową i zamierzam ją przygotować. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńpolecam Ci ją absolutnie:))jest łatwa i mega fajna:)))
Usuńthanks:)
OdpowiedzUsuń