o mnie

Moje zdjęcie
Poland
"Dom to miejsce, gdzie dusza rozbiera się do naga. Dom to miejsce, gdzie można zdjąć maskę i dać się domowi pogłaskać po policzku. Dom kołysze do snu. Dom nie ocenia, nie rozlicza, dom kocha bezwarunkowo i bezinteresownie. Tylko dom tak kocha. Jeśli jest prawdziwym domem." -Agnieszka Kacprzyk.

wtorek, 29 października 2019

DYNIA:))

"Znacie dynię nasi mili

Nikt jej przecież nie pomyli

To warzywo dobrze znane

Przez dzieciaki uwielbiane

Dynia duże ma rozmiary

Jeden” włosek” nie do pary

Pomarańczowego jest koloru

Od poranka do wieczoru

Kształty dynia różne ma

Wie to każdy kto ją zna

Z dyni smaczne są przysmaki

Czy ktoś przepis poda jaki ?"
Sezon na dynię ogłaszam za otwarty:)))
Ja co roku jesienią pojawia się mnóstwo przepisów na dynię:)Oczywiście i u mnie były dania z dyni:)
Można je znaleźć w zakładce kuchnia:)Dziś przychodzę do Was z przepisami które robiłam pierwszy raz w tym roku.A jest to
Pesto z dyni.
Przepis znalazłam na fb na stronie JaWagabunda.
Troszkę go przerobiłam po swojemu bo w oryginalnej wersji było dla mnie za słodkie:)
300gr dyni najlepiej hokkaido(ja zrobiłam z piżmowej,bo taką akurat miałam)
150gr pestek z dyni
100gr parmezanu
10 łyżek oleju z dyni
sól,chilli,curry,kmin,czubrica,czosnek
Dynię trzeba upiec w piekarniku do miękkości.Pestki podprażyć i zmiksować nie na pył tylko żeby troszkę zostało do chrupania.Teraz parmezan-nie zawsze jest,a też czasem jego cena powala,więc można dodać każdego twardego długo dojrzewającego sera(u mnie cheddar).Zmiksować upieczoną dynię z olejem serem i przyprawami.W oryginale była tylko sól i chilli,ja dodałam od siebie curry,kmin rzymski i czubricę oraz ząbek czosnku.Olej-dla mnie też mało było 10 łyżek oleju z pestek dyni ,więc dodałam rzepakowego żeby miał konsystencję pasty.Wmieszać pestki dyni i gotowe:)Jeśli macie za dużo można przechować w słoiku zalane olejem w lodówce około tygodnia.Bardzo fajnie smakuje na chlebie do szynki,albo na grzance do zupy dyniowej:)
Kolejnym daniem z dyni odkrytym w tym roku na stronie FB Facet i kuchnia:)
QUICHE Z DYNIĄ:))
CIASTO:
100gr mąki owsianej(jeśli nie macie możecie zmiksować płatki owsiane)
50 gr mąki ziemniaczanej
100gr masła
125gr ricotty(ja dodałam nasz serek puszysty)
sól,czarny pieprz,koper włoski,biała gorczyca
Zagniatamy ciasto jak kruche i schładzamy w lodówce.
W oryginale jest mąka owsiana bezglutenowa,mąka ziemniaczana bezglutenowa,ale jak zmiksujecie płatki to jest to samo,a mąka ziemniaczana zawsze jest bez glutenu.No i ricotta-kogo stać niech inwestuje,ja szukam zamienników żeby równie dobrze smakowały ale nie kosztowały miliony monet:)Zagniecione ciasto wyłożyłam od razu na formę do tarty i w takiej postaci dałam do schłodzenia.Z pozostałego ciasta upiekłam krakersiki z solą:)
Spód przed wyłożeniem dyni podpiekamy na złoto.
NADZIENIE:
400 gr dyni
3 jajka
200 gr śmietany 18%
duża szczypta gałki muszkatołowej
pieprz,1 łyżka ziół prowansalskich
80 gr dojrzewającego sera
Na podpieczonym spodzie układać plastry dyni ,śmietanę zmiksować z jajkami ,dodać część sera i przyprawy.Zalać dynię,posypać resztą sera i cienkimi paseczkami chilli oraz czerwonym pieprzem.Piec 30-35 min w 175st.
I na koniec oczywiście coś słodkiego ,czyli torcik z dyni:))
TORCIK Z DYNI Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ:
2 szkl starej dyni
200 gr mąki
4 całe jajka
250ml oleju roślinnego
150 gr cukru(najlepiej brązowego)
po łyżeczce imbiru,cynamonu i kardamonu
1 łyżeczkę sody
garść orzechów
Najpierw mokre,czyli jajka,olej miksujemy razem,dodajemy cukier,mąkę i przyprawy oraz sodę dobrze wszystko wymieszać o dopiero wlać do dyni.wymieszać,dorzucić garść orzechów i przełożyć do tortownicy 20cm(jak większa to ciasto będzie płaskie).Teraz pieczenie-koniecznie piekarnik nagrzany do 180 st i pieczemy około godziny.Po 50 min sprawdzamy patyczkiem czy jest suche ,jeśli nie dopiekamy do godziny.
Ono zawsze będzie wilgotne w środku,ale nie może się kleić do patyczka:))
Oczywiście urośnie nam "górka"na cieście i jeśli ma to być tylko dla Was to posypać pudrem i smacznego,ale jeśli mają przyjść przyjaciółki na kawusię to "górkę"trzeba ściąć nożem na płasko,górę wysmarować dobrym dżemem bez owoców,to po to żeby oddzielić ciasto od polewy.Ja jak może pamiętacie mam dżem z czeremchy,jest nieco gorzkawy,więc nadawał się idealnie.I teraz polewa.
Śmietana 30% i tabliczka gorzkiej czekolady.
Małą śmietankę zagrzewam w rondelku,nie zagotować!do dobrze ciepłej wkładam pokruszoną czekoladę i mieszam aż czekolada się całkiem rozpuści i tym zalewam górę torcika.Do lodówki aż czekolada się zetnie i gotowe:)))
Przez całą jesień to ciasto gości u nas w domu prawie co tydzień.Z tego samego przepisu robię też ciasto z marchewki.Można go piec w tortownicy a można też w foremce jak chlebek.A i jeszcze ta ścięta góra pysznie smakuje z białym serkiem .Kroję ją na plastry i smaruję jak masłem:))pycha:)))
"Jedzmy zatem wszyscy dynie

Bo jej sezon szybko minie!"
Ciepełka Wam życzę :)))Pozdrawiam:))



















Free background from VintageMadeForYou

36 komentarzy:

  1. Zapisałam i muszę wypróbować:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności !!! W dzieciństwie nie znosiłam słodkiej zupy z dyni a teraz wiem ,że zupa z dyni nie musi być słodka i jest pyszna. Wypróbuję na pewno te przepisy bo aż ślinka leci na widok Twoich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię zupę krem z czosnkiem i chilli,a dynię duszę na maśle no i oczywiście dużo przypraw,kumin,kolendra,czubrica i curry:)))nie lubię natomiast imbiru w zupie:)))

      Usuń
  3. Bożenko kolejne super przepisy i smakowite zdjęcia, to ciasto z dyni mniam, jak wrócę z Piły to muszę spróbować je zrobic, bo dynia w domu już jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe przepisy , coś nowego . Z chęcią zapisuję farsz do quiche , bo takiego jeszcze nie robiłam. Uwielbiam dyniowy okres. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dyni, w ty roku robiłam keczup oraz frytki z piekarnika z ziołami.
    Smakowało domownikom 😄
    Twoje dyniowe propozycje, jak najbardziej na czasie 🧡🏵️
    Pozdrawiam serdecznie 🥮🍵

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. frytki są pyszne:))ale mają jedną wadę...za szybko znikają:)))

      Usuń
  6. dynie lubię do ozdoby:)
    ale tak podaną bym chyba liznęła pozdrawiam Bożenko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie każdy lubi dynię:)mojej młodszej nie smakowało pesto:))

      Usuń
  7. Jestem wielką smakoszką dyni, choć z lenistwa przygotowuję tylko zupę, zapiekankę i muffinki, a z Twoich propozycji szczególnie do gustu przypadło mi pesto i quiche, choć to drugie nieco bardziej skomplikowane, więc nie wiem, czy mi się uda zmobilizować, ale jeśli, to czy dynia w plastrach ma być surowa, czy jakoś przyrządzona do miękkości?

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas nie było tradycji dyni a wiem, że zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu,u nas też nie było tradycji dyni.Ja dynię poznałam około 10lat temu

      Usuń
  9. Dobrze, ze dynie można długo przechowywać;) smakowicie dziś u Ciebie:) pesto zapisuję- nie robiłam a lubię takie pasty do wielu zadań:)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nawet lepiej bo można ją kupić całą zime

      Usuń
  10. z potraw z dyni to znam tylko zupę dyniową na mleku z zacierkami i bardzo ją lubię. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Dynia to fajne warzywo, które daje wiele możliwości. Co najlepiej widać u ciebie w tym apetycznym zestawieniu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja stanowczo dynię wolę w formie dekoracji, ale od czasu do czasu coś tam dyniowego upichcę:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  13. "Jedzmy zatem wszyscy dynie, Bo jej sezon szybko minie!".......fajne.......tylko, że ja nie nie przepadam za dynią. Lubię pestki z dyni...i tyle. Prawdę mówiąc próbowałam jeszcze w occie, ale tylko raz, więcej nie chciałam. Nie jadłam innych dań, może gdybym spróbowała coś sama upichcić to i polubiłabym. W razie czego spisałam dwa przepisy......a nuż. Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się co zmuszać:)jak nie lubisz to nie:)))....a może jednak?

      Usuń
  14. Bożenko, Ty jak zwykle wyszukujesz różne ciekawostki kulinarne. Znowu będzie co próbować :) Ja najczęściej robię zupę krem z dyni, a w zeszłym roku robiłam dżem dyniowo-jabłkowy i dynię z imbirem. Pozdrawiam jesiennie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w zeszłym roku zrobiłam dynię z imbirem ...i zapomniałam o niej:))teraz ją znalazłam,ale jakoś jeszcze nie miałam do czego użyć:)))

      Usuń
  15. Bardzo ciekawe przepisy, w dodatku podane na pięknych talerzach.
    U mnie najlepiej smakuje zupa krem z dyni.
    Pozdrawiam cieplutko.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja powoli sie przekonywałam do dyni:))na początku też była zupa:))

      Usuń
  16. Przyznam, że kuchnia to nie moje królestwo, ale przepisy i to, co widzę z nóg mnie zwala! Muszę wypróbować, a Tobie ukłon do ziemi i hołd składam za te pyszności :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są tak proste przepisy,że nawet ja daję radę:)))

      Usuń
  17. Całe życie uwielbiałam pestki dyni. Az zaszłam w ciąże i jadłam je codziennie by podbić żelazo. Teraz nie mogę na nie patrzeć... Cóżem ja uczyniła..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja z jabłkami Mc Intosch:)))nie jadłam ich od trzydziestu lat:)))))

      Usuń