o mnie

Moje zdjęcie
Poland
"Dom to miejsce, gdzie dusza rozbiera się do naga. Dom to miejsce, gdzie można zdjąć maskę i dać się domowi pogłaskać po policzku. Dom kołysze do snu. Dom nie ocenia, nie rozlicza, dom kocha bezwarunkowo i bezinteresownie. Tylko dom tak kocha. Jeśli jest prawdziwym domem." -Agnieszka Kacprzyk.

czwartek, 16 grudnia 2021

ŁOSOŚ PSTRĄG I RESZTA:))

Wiem,że lubicie jak przychodzę do Was z moimi przepisami na małe co nieco:)Nie jestem znawcą kuchni,ale czasem uda mi się zrobić coś fajnego i chcę się tym z Wami podzielić:)A jako,że święta za rogiem i mam nadzieję,że będziecie się spotykać z rodziną,albo chociaż z najbliższymi i wtedy przyda się coś małego innego niż codzienność:)))
Na pierwszy ogień pójdzie BISZKOPT SZPIAKOWY Z SEREM I ŁOSOSIEM:)
Biszkopt szpinakowy-4 żółtka miksujemy ze świeżym szpinakiem i szczyptą soli.Osobno ubijamy białka również ze szczyptą soli.Łączymy żółtka z białkami i połową szklanki mąki.Pieczemy biszkopt 180 st ok 20 min.Dotknąć góry biszkoptu-jak sprężynuje jest gotowy.Na zimny biszkopt wykładamy ser-biały serek almette najlepiej łososiowy wymieszać z zmiksowanym łososiem wędzonym na ciepło,dodać przyprawy zieleninę i szalotkę usmażoną na mocno złoty kolor.Górę posypać czerwonym pieprzem i poukładać łososia wędzonego na zimno.
MUS Z WĘDZONEGO PSTRĄGA:)
Ugotować 4 jajka,oddzielić żółtka od białek.Białka zmiksować z jogurtem greckim(chodzi o gęstość)i kiszonym ogórkiem obranym ze skórki.Jeśli masz cierpliwość to można ogórki pokroić ale w bardzo drobną kosteczkę:)Dodać pieprz szcz soli i drobno pokrojony koperek.Żółtka zmiksować z pstrągiem wędzonym.Są takie płaty na foliowych tackach.Dodać majonez ,koperek i pieprz.Teraz składamy -warstwa białek,warstwa żółtek (jeśli masz dużo masy można składać kolejny raz)a jeśli nie to górę posypać koperkiem i pomidorkami kotailowymi:)
Łosoś jest w ogóle fajny na takie małe co nieco:))
CIASTECZKO ORZECHOWE Z SERKIEM I ŁOSOSIEM:) Ciasteczko orzechowe kruche-5 dag mielonych orzechów,10 dag masła,łyżka smalcu,20 dag mąki,zagnieść kruche ciasto,schłodzić rozwałkować i wykrawać koła ,upiec 180 st ok 15 min.Górę smarujemy serkiem kremowym przyprawionym uprażoną szalotką ,solą,pieprzem zieolną cebulką i układamy na serku łososia wędzonego.
Takie ciasteczka można użyć jako spody do np plastry kaszanki posmarowane musztardą i plasterkiem ogórka,albo ciasteczko posmarowane musztardą a na niego plasterki pasztetów.
SAŁATKA Z PALUSZKÓW KRABOWYCH:)
Kapustę pekińską drobno pokroić,skropić sokiem z cytryny i posolić,dodać kukurydzę z puszki i paluszki krabowe pokrojone w plasterki.Dodać biały pieprz ,jogurt i łyżkę majonezu.Dobrze jak postoi w lodówce z godzinę:)))
A co powiecie na ptysie wytrawne z majonezikiem z ryby wędzonej?
Ptysie w brew pozorom nie są wcale trudne.Jest to ciasto prażone.Szklanka wody,szcz soli ,pół kostki masła rozpuszczamy masło w wodzie ,jak się rozpuści dodajemy szklankę mąki i smazymy mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścian naczynia.Odstawiamy żeby ostygło.Do zimnego ciasta wbijamy jajka całe po jednym i miksujemy,a jak się wszystko dobrze połączy przekładamy do woreczka i wyciskamy kleksy albo kreski na papier do pieczenia.Pieczemy w 200 st 30 min bez zaglądania do piekarnika.
Teraz majonezik z ryby.Dobra wędzona ryba-(jesiotr,karmazyn,sielawa,pstrąg)obieramy rybę z ości i miksujemy z majonezem.Można doprawić ulubionymi przyprawami,jakąś zieleniną i nadziać ptysia:)
Mam nadzieję ,że coś znajdziecie dla siebie:)))Pozdrawiam Was cieplutko:))
Free background from VintageMadeForYou

20 komentarzy:

  1. Jak zwykle zwróciłam u ciebie na piękną dekorację, a co do kuchni to wiadomo dużo ryb , ale może być ciekawy ten mus - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe dekoracje!!! Ta ostatnia w ramce jest przepiękna!!
    Jedzonko apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie już świąteczna atmosfera i dania wyszukane na święta. Pięknie i smacznie. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożenko, Ty zawsze wymyślisz jakieś ciekawe pyszności, w dodatku tak pięknie podane! Część dekoracji już miałam okazję podziwiać, a teraz jeszcze widzę "choinkę pudełkową" z bombkami z Bolesławca. Wszystko pięknie obmyśliłaś :) Radości na ten przedświąteczny czas :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości! Chętnie wykorzystam, któryś przepis. Wszystkie świetne i aż mi ślina leci przy pisaniu komentarza.
    Bożenko jak u Ciebie pięknie! Te bombeczki są świetnie zaaranżowane, jestem zachwycona. I całością także. Ściskam Cię mocna. Ania

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dziękuję Aniu za miłe słowa:)))pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyborny asortyment, brawo Bożenko.

    OdpowiedzUsuń
  8. To wszystko wygląda pięknie i pysznie, a ten wystrój wnętrz jest zachwycający 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. O - dziękuję! Zainspirowałam się tymi przekąskami i już mam składniki, żeby przygotować podobne na święta :)
    Pięknie jest u Ciebie - tak przedświątecznie, ciepło, przytulnie :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, ale pyszności, a łososia, czy to wędzonego na ciepło lub zimno, czy pieczonego, czy gotowanego na parze - uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kto by nie lubił łososia... mój mąż. Ja uwielbiam. Bozenko masz ślicznie i apetycznie na stole. Ten niebieski...Całuski.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lucky Club Casino Site - Lucky Club Casino NZ
    Lucky Club Casino is an amazing online casino that caters to a broad audience for all types of players. In this exciting and authentic casino you 🏆 Lucky Club Casino: Claim Bonus💻 Minimum Deposit: NZ$5🎰 Welcome Bonus: 100% match up to $250💸 Minimum Withdrawal: $30📱 Mobile Version: Android, iPhone, Tablet📱 Bonus Code: LOCKNOW⚡️ Bonus Wagering Requirement: $2,500 Weekly Rating: 3.9 luckyclub · ‎Review by Lucky Club Casino NZ

    OdpowiedzUsuń
  13. I really like it and I hope there is something new
    PG Slot online

    OdpowiedzUsuń
  14. "Thank you for nice information
    Please visit our website unimuda and uhamka"

    OdpowiedzUsuń