o mnie

Moje zdjęcie
Poland
"Dom to miejsce, gdzie dusza rozbiera się do naga. Dom to miejsce, gdzie można zdjąć maskę i dać się domowi pogłaskać po policzku. Dom kołysze do snu. Dom nie ocenia, nie rozlicza, dom kocha bezwarunkowo i bezinteresownie. Tylko dom tak kocha. Jeśli jest prawdziwym domem." -Agnieszka Kacprzyk.

niedziela, 26 sierpnia 2018

CZEREMCHA

Czeremcha
Jak nić pajęcza, krucha i zwiewna,
ulata, wraca jeszcze, niepewna,
źdźbeł traw, gałązek w locie się łapie,
tak jest z pogodą wczesnej jesieni.
Brzoza pożółkłym liściem się mieni,
a już czeremcha czernią w piach kapie.

Dni moje pełne ciszy i marzeń
nad puste pola i w gęstwy zdarzeń
lecą, padają nieprzytomnie,
jak w piach owoce, jak liście w trawę.
Owoce słodkie, gorzkie zarazem,
o smaku, którego nie sposób zapomnieć.

Mirosław Ostrycharz.
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż z czeremchą.
Wiosną przepięknie pachną jej kwiaty,a jesienią dojrzewają owoce.Zwane są również dziką wiśnią chyba dlatego że każda kuleczka ma w sobie maleńką pestkę podobną do wiśni.Owoce dojrzałe są czarne.Można jeść na surowo,ale uwaga-mogą przeczyścić.Przetwory natomiast działają wykrztuśnie,przeciwbiegunkowo,krwiotwórczo,moczopędnie,odtruwająco.Zawierają one związki o działaniu antyseptycznym, ściągającym i przeciwreumatycznym.Słodko-gorzkie owoce mają podobne właściwości jak czarny bez:)Jeśli w Twojej okolicy rośnie czeremcha to koniecznie jej nazbieraj i zrób przetwory:)
Galaretka z czeremchy:)
Owoce dojrzałe zalać wodą tak żeby je przykryła,gotować około godziny,następnie przetrzeć przez sito,tak żeby nie było pestek (trochę straszą ,że pestki zawierają cyjanek ,ale przecież każda pestka go zawiera,a czeremcha ma go nie więcej niż inne owoce)Po przetarciu ponownie wlać do garnka ,dosypać cukru i gotować.Powiem Wam ,że najpierw myślałam,że zrobię coś w rodzaju konfitury i pogotuję przez trzy dni po troszce,ale po przecedzeniu wyszedł mi prawie sok i postanowiłam dodać żelfix.I to był chyba dobry pomysł.Wyszła bardzo fajna galaretka.
No i oczywiście jakby nie było-naleweczka:)))
Na 5 litrowy słój:2/3 słoja owoców,ok 0,5-0,8 kg cukru,1 litr spirytusu,0,5 litra wódki,0,5 litra wody,parę listków świeżej mięty.Owoce zasypać cukrem zalać alkoholami i wodą.odstawić na 7 dni codziennie potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił.Po siedmiu dniach zlać,owoce wyrzucić a nalewkę odstawić na 3 do 6 miesięcy.
Ta nalewka stoi z owocami krócej właśnie ze względu na pestki.Ma piękny rubinowy kolor i zapach migdałowych ciasteczek:)
Piszecie mi pod poprzednimi postami o przetworach i nalewkach,ze nie robicie ich,bo nie pijecie.Te nalewki nie są do upijania się,one służą do celów zdrowotnych.W razie problemów kieliszeczek dziennie,albo łyżka do herbaty czy wody.Działają jak zioła:)
A w takim pięknym miejscu zbierałam czeremchę:))
Pozdrawiam Was cieplutko:))
U mnie pada a u Was?





Free background from VintageMadeForYou

37 komentarzy:

  1. Bożenko, o przetworach i właściwościach czeremchy słyszałam, ale jakoś nigdy wcześniej ich nie robiłam, ani nie próbowałam. Bardzo ciekawa jestem smaku, Twoje smakołyki wyglądają pięknie, mają wspaniały, głęboki kolor <3
    Za to każdej wiosny przynoszę do domu pachnący bukiet :D
    Ściskam Cię serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem,że masz koło siebie czeremchę:)wypróbuj jej smak jest naprawdę ciekawy:))

      Usuń
  2. cudnie wygląda :)dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowałaś mnie tą czeremchą. To świetny pomysł, żeby zrobić sok, galaretkę czy nalewkę. Muszę się jutro wybrać na spacer. Dziękuję za inspirację. Twoje wyroby prezentują się wspaniale :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto ją mieć w swojej spiżarni w celach zdrowotnych:)

      Usuń
  4. Bożenko!Na pewno smaczne są takie przetwory, Ale ja nie przepadam za takimi rzeczami, Widoki Wspaniałe - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam o tej roślinie ale nigdy nie widziałam. Ciekawe przetwory. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się o jej właściwościach dowiedziałam też jakieś trzy lata temu:))

      Usuń
  6. Mogę tylko życzyć - na zdrowie! Sama zupełnie na przetworach się nie znam. Ale czeremcha - magicznie brzmi już sama nazwa, jak składnik czarodziejskich receptur:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś nie zwracałam na nią uwagi, dopóki nie natnęłam się na jej niedojrzałą wersję. Ma urokliwe czerwone grona i okazuje się, że rośnie obok nas dziko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jak się o niej dowiedziałam i poczytałam,że powinna rosnąć w mojej okolicy to jej szukałam,a znalazłam dopiero w tym roku na wiosnę i już wiedziałam gdzie jej szukać:))

      Usuń
  8. Pierwszy raz słyszę o tej roślinie ale na pewno jest smaczne:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak czytam Bożenko co Ty potrafisz z czego zrobić, to stwierdzam że ja przy Tobie to sierota totalna i na niczym się nie znam :) ja nigdy takich rzeczy nie robiłam i pewnie nie zrobię, tym bardziej fajnie się czyta takie wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mów tak o sobie!jesteś mega fajną babką z wielkimi zdolnościami:))))

      Usuń
  10. Interesujące! Chętnie bym spróbowała i naleweczki, i galaretki.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Własnie na wczorajszym spacerze z Alexem znalazłam mnóstwo czeremchy:) Przy najbliższej okazji będę zrywała:) Na nalewkę oczywiście:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne zdjęcia! Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi wstyd ale pierwszy raz zetknęłam się z czeremchą. Nie wiedziałam że istnieje coś takiego.
    A miejscówka przecudna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie masz się czego wstydzić:)ja czeremchę poznałam trzy lata temu a troszkę na tym świecie już żyję:)))

      Usuń
  14. Jeszcze nie spotkałam się z czeremchą. U mnie częściej spotka się czarny bez.
    Przetwory wyglądają apetycznie i ta cudna karafka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w mojej bliskiej okolicy też króluje bez:)))szukam nieustannie blisko siebie i nie znajduję:)ale dostałam od koleżanki sadzonkę ,która się przyjęła tylko jest za młoda żeby kwitnąć:)))

      Usuń
  15. Bożenko, a co to za piękne miejsce, w którym szukałaś czeremchy? Ja kiedyś o niej czytałam, ale jak dotąd nie wiem gdzie jej szukać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są Paprocany:)szukałam u nas ale nie znalazłam:)dopiero w Paprocanach nad jeziorem i to w dodatku po prawej stronie jeziora:))

      Usuń
  16. Mogłabym się zaprzyjaźnić z taką naleweczką.
    Nie pomyślałam, że czeremcha ma takie zastosowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu znalazłam jedno drzewo w mojej okolicy:)))

      Usuń
  17. Bożenko, jak zawsze kusisz przepisami :-)
    Nalewek jeszcze nie robiłam, ale powoli dojrzewam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie stoją nalewki nawet sprzed 5 lat:)))a robimy przeważnie ok litra jednej nalewki:))))

      Usuń
  18. ja uznaje tylko kompot z czarnej, ale może na przyszły rok nalewkę zrobie , tylko kto to bedzie pił, jak u mnie takie słabe pijoki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana:)nalewki są właśnie dla jak to nazwałaś słabych pijoków:))))po pierwsze nie polecam nikomu się nimi upić,a po drugie to jest właśnie taki alkohol na jeden kieliszeczek:))))))

      Usuń