o mnie

Moje zdjęcie
Poland
"Dom to miejsce, gdzie dusza rozbiera się do naga. Dom to miejsce, gdzie można zdjąć maskę i dać się domowi pogłaskać po policzku. Dom kołysze do snu. Dom nie ocenia, nie rozlicza, dom kocha bezwarunkowo i bezinteresownie. Tylko dom tak kocha. Jeśli jest prawdziwym domem." -Agnieszka Kacprzyk.

wtorek, 17 kwietnia 2018

CIASTECZKA Z PŁATKAMI FIOŁKÓW:))

FIOŁKI KOCHAM:)absolutnie !
i wiele razy próbowałam sadzić je na balkonie,ale jakoś mi się nie udało,Jak przychodzi wiosna i pojawiają się te maleństwa to nie dość ,że wszędzie robię im zdjęcia to jeszcze poszukuję miejsc,gdzie rosną z dala od ulic.
Udało mi się takie znaleźć,zebrałam kwiaty,chciałam zrobić na nich nalewkę,albo konfiturę,ale że nie było ich dużo upiekłam z nimi maślane ciasteczka.
Proste ciasto 3-2-1 czyli 5 dag cukru pudru,10 dag masła i 20 dag mąki,do tego jedno żłółtko.Siekamy nożem masło z cukrem i mąką,dodajemy żółtko a potem płatki fiołków i szybko zagniatamy do połączenia .Chłodzimy w lodówce.Następnie wałkujemy,wycinamy ciasteczka i pieczemy około 15-20 min w temp 180 st.
Po upieczeniu ciasteczka pachną masłem i lekko ziołowo.Płatki nie zostają fioletowe tylko wtapiają się w ciasto,no i oczywiście nie pachną fiołkami.
Do popołudniowej kawy idealne:)))
Pozdrawiam Was cieplutko:))






Free background from VintageMadeForYou

47 komentarzy:

  1. ME ENCANTAN LAS TAZAS!!!
    Y LAS PASTAS TIENEN PINTA DE SER RIQUISIMAS.
    SALUDITOS

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nigdy nie słyszałam i nie próbowałam. Hmm, może się skuszę i poczęstuję :-) Pozdrawiam serdecznie :-)
    P.S. Moje fiołki w ogrodzie jeszcze nie kwitną, ale będę się im bacznie przyglądać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest taka strona-kwiatożercy-i tam jest mnóstwo przepisów z kwiatami jadalnymi:)))

      Usuń
  3. Szczerze powiem, że jeszcze nigdy nie jadłam niczego z żywymi kwiatami. Nawet nie wiedziałam że fiołki są jadalne :)Twoje ciasteczko Bożenko wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadalne.tak jak wiele,wiele innych kwiatów:)))tak samo można zrobić ciasteczka lawendowe:))

      Usuń
  4. Bardzo oryginalne ciasteczka, ciekawa jestem jak smakują.
    Piękną masz tą zastawę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasteczek maślanych, a mam spory zapas masła w zamrażarce i od dawna szukam fajnego przepisu, więc DZIĘKI:-)
    Ale czy zgodnie z proporcją 3:2:1 nie powinno być 15 dag mąki? Ja się bardzo na pieczeniu nie znam ale zrozumiałam, że ma być 1 część cukru, 2 części masła i 3 części mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,matematycznie tak powinno być,natomiast to jest taka proporcja-20 dag mąki na to połowa tłuszczu-czyli 10 dag i na 10 dag tłuszczu połowa to 5 dag cukru:)))nie wiem jak to inaczej nazwać:))pozdrawiam:))

      Usuń
    2. Aha, dzięki za wyjaśnienie, na pewno skorzystam, choć raczej bez fiołków, bo raczej wątpię, by udało mi się w okolicy dostać tak ekskluzywny składnik:-)

      Usuń
  6. Super pomysł, ale u nas już po fiołkach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam,że też coś robiłaś z fiołków:)))

      Usuń
  7. Ciekawy pomysł :) Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapachniało masełkiem i fiołkiem aż u mnie:)
    śliczne niebiańskie wnetrza:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aleś mi apetytu na coś słodkiego narobiła........Przepis faktycznie prosty........ale gdzie ja fiołki znajdę?.....hehe. Ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko nie przy autostradzie:))))haha:))możesz zrobić bez....a kwiatki bzu czyli lilaka też są jadalne a u mnie już za chwilę będą:))))

      Usuń
  10. Urocze ciacha! Uwielbiam fiołki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bozenko a probowalas tych miniaturek fiolkow? Ja zwyklych tez sie nie moglam dochowac a te drobnice mi rosly a gdy wywiozlam je na dzialke co roku mi nowe rosna bo sie ladnie rozsiewaja. Ciacha wygladaja smakowicie i slicznie z tymi fiolkami. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie te miniaturki próbowałam i z nasion i z rozsady i nic:))

      Usuń
  12. Pierwszy raz widze ciastka z fiolkami! Jadłam z kwiatami akacji naleśniki ale ciastka?! Mh.... Moze warto wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dużo kwiatów jest jadalnych:)nawet nasze bratki pospolite też są jadalne:))

      Usuń
  13. Bożenko, to mamy takie same upodobania:) Ja w ubiegłym roku upiekłam fiołkowy tort. W tym roku chciałam zrobić sernik, ale u mnie jeszcze nie kwitną..., a może przekwitły?
    Sliczne zdjęcia, a ciasteczka na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie już przekwitły:))i to bardzo szybko przekwitły:))

      Usuń
  14. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie i na pewno wspaniale smakują. Z fiołkami jeszcze nie jadłam.
    Czasem robię racuszki z kwiatostanem z czarnego bzu. Pyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudnie pachną z kwiatami bzu:))też robiłam:))

      Usuń
  15. Bożenko! Ciasteczka wyglądają apetycznie, Ale ja nie lubię żadnych Kwiatków - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszą pachnieć nieziemsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ach! Ja też je kocham:) Już czuję zapach tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybym miała więcej to bym Ci wysłała,ale niestety jak postawiłam na stole to się tylko mignęły:))

      Usuń
  18. Pysznie i pięknie tu u Ciebie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Narobiłaś nam smaka:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja córa uwielbia różne kwiaty - te ciasteczka na pewno by Jej smakowały :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam ciasteczka z fiołkami, a wiesz, że całkiem spore grono osób nie wie, że nie tylko cudnie pachną, ale że też są jadalne ?
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwięcej przepisów z jadalnymi kwiatami można znaleźć na stronach -kwiatożercy-

      Usuń
  22. Przymierzam sie do konfitury, tylko jakoś fiołków ciągle mam za mało;D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają obłędnie :) Smakują zapewne jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Beautiful image the building You chose well for the theme.
    Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
    Genting Crown

    OdpowiedzUsuń