wtorek, 30 września 2014

CUKINIA:)))

Jeszcze parę lat temu kto hodował cukinię,ten myślał,że im większy egzemplarz tym lepiej,a tymczasem było akurat odwrotnie,ale kto to wiedział jeśli cukinia była nowością na naszych stołach.
Co zrobić z takim gigantem ?na jedno na co się nadaje to na sałatkę zamykaną w słoiki .
Cukinię obrać ze skóry,pokroić w kosteczkę odrzucając pestki,dodać startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę,całość posolić i odstawić na noc.Na następny dzień odcedzić dodać 1/4szkl octu,1/2 szkl oleju,1 łyżeczkę pieprzu,dobrze wszystko wymieszać i nakładać do słoi ,zalać pozostałą zalewą i pasteryzować godzinę.Pyszna i do drugiego dania i do chleba.
Robiliście kiedyś pizzę z kalafiora?nie?to spróbujcie:
Kalafior trzeba ugotować,odcedzić ,zblendować,przełożyć do ściereczki i odcisnąć tyle wody ile się da.Suchy kalafior łączymy z jajkiem i startym serem parmezanem,albo mozarellą.Na papierze do pieczenia rozkładamy ciasto kalafiorowe ,na to sos pomidorowy,plastry cukinii i ser do posypania.Składniki na górze placka z kalafiora mogą być dowolne ,jakie lubicie,pieczarki,kukurydza cokolwiek.Pieczemy w 200 st ok 15 min.
Zupę krem z cukinii to chyba nie trzeba przedstawiać.Cukinia podduszona z czosnkiem na maśle,potem podlewamy wodą lub rosołem i blendujemy,potem dosmaczamy solą pieprzem i np. czubricą.
Placki z cukinii z serem i łososiem,placki z pieczarkami i chipsami z boczku,itp smakołyki .
Cukinia w curry
2,5 kg obranej i pokrojonej (jak na pikle)cukinii, 0,5 kg cebuli obranej i pokrojonej w półkrążki, 2 łyżki soli wymieszać razem i odstawić na 2 godziny. W tym czasie zagotować 1,5 szkl octu i 1,5 szkl cukru. Wlać do cukinii dodać przyprawy-po 2 łyżeczki papryki słodkiej,curry,gorczycy,pieprzu,wymieszać wszystko przełożyć do słoików i pasteryzować 5 min.
Pasztet z cukinii
Ok 1 kg cukinii obranej ze skóry,startej na tarce do warzyw i odsączonej z płynu jaki wydziela po starciu. Tego płynu staramy się odcisnąć jak najwięcej się da ,a najwięcej się da wycisnąć po lekkim osoleniu tarcizny.Gdy cukinia sobie odcieka przygotowujemy resztę składników. Starty żółty ser w ilości ok 20 dag,4 całe jaja ,0.50 gr śmietanki najlepiej 30%,zioła i przyprawy :u mnie łyżka czubricy,łyżka kurkumy,posiekany koperek cała wiązka,zielona pietruszka .Sól i pieprz do smaku,oraz 3 łyżki mąki grochowej.
Całe jaja mieszamy ze śmietanką dodajemy przyprawy,zioła mąkę grochową,potem ser a na końcu cukinię,całość dobrze mieszamy i przekładamy do foremki pasztetowej,czyli takiej jak się piecze np. keks.
Piekarnik 180st pieczemy ok 40-45 min.

Spaghetti z cukinii-cukinię obieramy ze skóry i obieraczką robimy z niej paski,jak makaron.Dodajemy do sosu pomidorowego na kilka minut i gotowe.
Lazania z cukinii
-obraną cukinię kroimy w cienkie plastry,ugotowaną marchewkę również i ja dodałam ugotowany seler pokrojony w cienkie plastry.Przygotować sos beszamelowy,w naczyniu żaroodpornym układać warstwami cukinię,marchew,seler przekładany sosem i posypany startym żółtym serem,zapiekamy ok 20-30 min 180st.
I na koniec coś co koniecznie sobie zróbcie czyli keczup z cukinii:
2 kg cukinii obrać i zetrzeć.10 szt papryki pokroić w kostkę,4 cebule pokroić-to wszystko zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 3 godziny,następnie gotować ok godziny ,po godzinie wszystko zmiksować i dodać następujące składniki:
3 koncentraty pomidorowe po 190 gr,1/2 szkl octu,3/4szkl cukru,1 łyżeczkę pieprzu,1 łyżeczkę curry,1 łyżeczkę słodkiej papryki,1 łyżeczkę ostrej papryki,2 ząbki czosnku,pogotować jeszcze ok 30 min przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok 30 min.

No tośmy sobie dziś pogotowały:))pozdrawiam Was cieplutko:)))











Free background from VintageMadeForYou

43 komentarze:

  1. No wiesz! o tej porze kusić jedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuś, kuś ale do przygotowywania zapasów, chyba się skuszę na tą cukinię [ córcia ] uwielbia , dzięki za przepisy pozdrawiam Dusia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupę i placki kocham. Spaghetti już dawno chciałam wypróbować, ale jakoś nie było okazji. Tą pizze z kalafiora muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię i już od jakiegoś czasu ją uprawiam. Staram się zawsze obrywać małe i młodziutkie ale wiadomo, że wszystkiego się nie zje od razu i duże też porosną. Z gigantów cieszą się kurki, które zjadają prawie całą. Pozostaje tylko trochę skórki. U mnie cukinia pojawia się w wielu daniach. Lubię smażone talarki cukinii, placki ziemniaczane z cukinią, warzywa na patelnię i zupy. Jeszcze dużo by wymieniać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak już dodałam post to jeszcze znalazłam kilka zastosowań cukinii,ale same macie swoje pomysły:)))

      Usuń
  5. O tak, na to czekałam. Aż mi ktoś w jednym poście napisze kilka cukiniowych propozycji:) Sałatkę muszę zrobić. Keczup robiłam, ale bez papryki i musiałam dodać octu, żeby nam smakował. Pychotka:) Dziękuję za przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia mi się kojarzy z neutralnym warzywem ,
    gdzie się go doda tam wszędzie pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadłam do Ciebie a tu takie pyszności aż się ślinię. A ja dzisiaj bez śniadania bo badanie sobie robię krzywej cukrowej. Na pewno skorzystam z przepisów a tym czasem pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam cukinii Bozenko, ale z przyjemnością do Ciebie zaglądam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I gdzie ja, z moim skromnym leczo z cukinii wobec takiej mnogości pomysłów :) Dziekuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Tyle ciekawych pomysłów na cukinię. Ja zazwyczaj robię bigos z cukini. Zamiast kapusty małe cukinie potarte jak ogórek w plastry,a reszta dodatków jak do tradycyjnego bigosu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak Krysia napisała-gdzie ją wsadzisz tam pasuje:))oczywiście cukinia:)))

      Usuń
  11. pieczeń z cukinii mmmmmmm to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To prawda. Pamiętam jak ciocia przynosiła swoje ogromne okazy :) Najzdrowsze i najsmaczniejsze są jednak te młodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja pamiętam te giganty,całe szczęście że to się zmieniło:)))

      Usuń
  13. Cukinię jadłam w dwóch wersjach - w leczo i smażoną na grillu. U Ciebie odkryłam, że można ją wykorzystać na wiele innych sposobów, z pewnością wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boooszzzzzz .... po co ja tu zajrzałam ...już stad zmykam ...tyle pyszności że tylko się uśliniłam :) pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matulu, ile pyszności! Ukradnę parę przepisów, mam nadzieję, że się nie obrazisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. No to cukinujemy Bożenasku - ja dziś na obiadek robię tradycyjne nadziewane posypane żółtym serem ale wiesz co ci powiem jak stara jetem i stara kuchara domowa tak nigdy nie piekłam pasztetu z cukini - więc kochaniutka przepis zabieram bo pysznie wygląda i smakowicie - dziękuję a słojów to przeróżnych narobiłam łacznie z keczupami i leczo na ostro włąśnie do takich dań - buziaki ślę marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja wczoraj robiłam znowu placuszki:))mmm nie możemy się im oprzeć:)))

      Usuń
  17. U mnie cukinia obrodziła dzięki za fajne przepisy, pasztet znam wiele razy pieklam jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pamiętałaś o wszystkim, ale zapomniałaś o cieście czekoladowo-cukiniowym. Bo życie jest smutne bez deserku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę:)))nie piekłam takiego ciasta:)))ale nie dodałam również a robiłam dżem z cukinii :))))

      Usuń
  19. cudnie tu u ciebie - rozgoszczę się na dłużej :) a motto twojego bloga ujęło mnie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj, też miałam ochotę na Ustroń, ale w tym roku się nie uda... Szkoda... Może w przyszłym roku się spotkamy... I dzięki za ten przepis z cukinią :) Może jeszcze w tym roku wypróbuję...
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń